Цена хотел

Цена от - до: -

Категория хотел

Удобства в хотела

България » Созопол
ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ за СОЗОПОЛ

Град Созопол заема красив полуостров в южната част на Бургаския залив, на около 35 км от Бургас. С население около 5000 души, това е един от най-старите крайморски български градове. Сред пътуващите Созопол е популярен със Стария град и своята романтична атмосфера.

 

СОЗОПОЛ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

Най-старите данни от археологическите проучвания за историята на Созoпол са от 610 г. пр.Хр., когато по тези места е основана град-държава, наречена Аполония. Още в първите векове на съществуването си Аполония претърпява забележителен разцвет. Градът получава новото си име Созополис след приемането на християнството за официална религия, в съответствие с новите християнски догми.

 

В границите на България Созопол влиза за първи път, когато е превзет от войските на хан Крум през 812 г. Средновековният Созопол е епископски център с повече от 20 църкви и 5 манастира. От периода на Средновековието  до днес са запазени останки на манастирския комплекс на остров Св. Иван, базиликата в центъра на Стария град и част от манастира „Св. Апостоли” на нос Скамний в североизточната част на Стария град.


СОЗОПОЛ ДНЕС – Какво може да посетите в града

През 1974 година Старият град е обявен за музей. Облика на резервата се определя от около 180 жилищни сгради от 18-19 век от т.нар. черноморски архитектурен тип, изградени от камък и дърва. По-популярни сред тях са къщите на Мариета Стефанова, на Креаноолу, на Тодор Загоров, на Куртиди, на Димитри Ласкаридис и други.

Други забележителности за посещения са Археологическият музей и Художествената галерия, а също и наското откритите мощи на св. Йоан Кръстител, които се пазят в храм „Св. св. Кирил и Методий” в Созопол.

Безспорен символ на Созопол е и ежегодните празници на изкуствата в началото на септември – Аполония.

 

 

Посочените цени са на човек на ден!
намерени резултата на 0 страница(и)
Подреди по